Sernik królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie ciasta :
Wszystkie składniki umieść w misce i zagnie na jednolite ciasto. Podziel na 2 części i zawiń w folię. Włóż ciasto do zamrażarki na 20-25 minut.
2.Przygotowanie masy serowej :
Rodzynki namocz w gorącej wodzie. Żółtka, cukier i masło utrzyj na puszystą masę. Stopniowo dodawaj ser i budyń, nie przerywając miksowania. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z masą serową. Wsyp rodzynki i ponownie delikatnie wymieszaj.
3.
Przygotowanie sernika królewskiego :
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Jedną cześć ciasta rozwałkuj i wyłóż dno blaszki. Wlej masę serową. Górę ciasta posyp okruszkami z drugiej części ciasta - możesz zetrzeć na tarce lub podzielić pozostałe ciasto na 2 części i pocierać o siebie, powstaną wtedy małe okruszki. Piecz sernik w nagrzanym piekarniku przez około 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Ostudź ciasto przy uchylonym piekarniku.
Komentarze