Sernik królewski

4.5 (195 ocen)

Oj jak ja lubię serniki !Sernik królewski jest moim ulubionym.Pyszny i bardzo delikatny a co najważniejsze prosty do zrobienia.

Składniki:

  • Składniki ciasto :

    3 szklanki mąki
    4 żółtka
    200g masła
    pół szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao

    Składniki masa serowa :

    1 kg twarogu na sernik
    200g miękkiego masła
    4 jajka
    1 opakowanie budyniu śmietankowego
    3/4 szklanki cukru
    100g rodzynek.
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ciasta :

    Wszystkie składniki umieść w misce i zagnie na jednolite ciasto. Podziel na 2 części i zawiń w folię. Włóż ciasto do zamrażarki na 20-25 minut.

  • 2. Przygotowanie masy serowej :

    Rodzynki namocz w gorącej wodzie. Żółtka, cukier i masło utrzyj na puszystą masę. Stopniowo dodawaj ser i budyń, nie przerywając miksowania. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z masą serową. Wsyp rodzynki i ponownie delikatnie wymieszaj.

  • 3.
    Przygotowanie sernika królewskiego :

    Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Jedną cześć ciasta rozwałkuj i wyłóż dno blaszki. Wlej masę serową. Górę ciasta posyp okruszkami z drugiej części ciasta - możesz zetrzeć na tarce lub podzielić pozostałe ciasto na 2 części i pocierać o siebie, powstaną wtedy małe okruszki. Piecz sernik w nagrzanym piekarniku przez około 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Ostudź ciasto przy uchylonym piekarniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rodzynki Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować