sernik królewski

4.47 (157 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby

Tradycyjny przepis na bardzo smaczny sernik na kruchym, kakaowym spodzie i z kakaową kruszonką. Prosty, sprawdzony i naprawdę pyszny. Jeden z lepszych serników, jakie jadłam.

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao
    1/2 szklanki cukru
    200 g masła
    3 żółtka

    1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego
    200 g masła
    1 szklanka cukru
    cukier waniliowy
    4 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
    2 budynie waniliowe
Wystaw ocenę:

4.47 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na kruche ciasto łączę na stolnicy i zagniatam do powstania gładkiego, jednolitego ciasta. Formuję kulę, dzielę na pół. jedną część ciasta wkładam do zamrażalnika, a drugą wylepiam dno blaszki o wymiarach 21x26 cm.
    Masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na puch, cały czas miksując dodaję po jednym żółtku. Wciąż ucierając dodaję stopniowo twaróg, na koniec miksuję z proszkiem budyniowym. Dodaję pianę ubitą z białek i delikatnie mieszam łyżką. Masę serową wykładam na ciasto, na wierzch daję startą drugą część ciasta.
    Sernik wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piekę 45 minut na środkowej półce (grzałka góra - dół). Wyłączam piekarnik i zostawiam w nim sernik jeszcze na pół godziny, następnie lekko uchylam drzwi piekarnika i studzę sernik jeszcze około 20 minut. Dopiero teraz wyjmuję ciasto z piekarnika, a gdy całkowicie ostygnie wstawiam do lodówki na 12 godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować