sernik królewski

4.44 (147 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

łatwy i smaczny sernik, chyba każdy zna jego smak. W składnikach na ciasto podana jest 1 szkl mąki krupczatki, jesli nie macie można dać pszenną

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto: 2 szkl mąki pszennej
    1 szkl mąki krupczatki
    3 żółtka
    1 łyżka smalcu
    15 dag masła
    3/4 szkl cukru
    3 łyżki śmietany 12-18%
    3 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa serowa: 1 kg twarogu
    15 dag masła
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    1 opakowanie dużego budyniu śmietankowego
Wystaw ocenę:

4.44 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Ciasto kakaowe

Sernik królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na dwie części i wkładamy do zamrażalnika na co najmniej godzinę.
  • 2. Dużą blachę (23x35 cm) smarujemy masłem, lekko posypujemy kaszą manną i ścieramy połowę ciasta.
  • 3. Białka ubijamy na pianę dodając również te które zostały nam od ciasta.
  • 4. Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie cały czas ucierając dodajemy kolejno po jednym żółtku. Na koniec dodajemy po łyżce sera, mieszamy, wsypujemy proszek budyniowy. Delikatnie mieszając już łyżką dodajemy pianę z białek.
  • 5. Masę serową wykładamy na ciasto, a na jej wierzch ścieramy pozostałą część ciasta. Pieczemy 20 minut w 180 st. C następnie zmniejszamy temperaturę na 160 st. C i pieczmy około 40 minut.
  • 6. Upieczony sernik zostawiamy w uchylonym piekarniku do ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować