Sernik królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy na dwie części:większą i mniejszą.Wkładamy do woreczków i na godzinę do zamrażalnika.Po tym czasie większą zcieramy na tarce(na jarzynówce)na blachę.
2.Robimy masę twarogową:białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno.W misce uciaramy masło z żółtkami i cukrem,dodajemy twaróg,rodzynki i mąkę ziemniaczaną mieszamy.Na końcu dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.Wylewamy masę na starty kakaowy spód.Na wierzch zcieramy mniejszą część ciasta.Placek wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy godzinę w 200 stopniach.
Porady
Ostatnio użyłam waniliowego twarogu w wiaderku,ale wtedy do ciasta nie dodałam cukru waniliowego.Wyszedł pyszny.Można zrezygnować z rodzynek jeśli ktoś nie lubi.
Komentarze