Tradycyjny, ciężki, prawdziwy sernik krakowski z bakaliami. Klasyczny sernik krakowski ma na wierzchu charakterystyczną kratkę. Najlepiej polać go lukrem lub posypać cukrem pudrem - taki sernik smakuje wyjątkowo. Sernik krakowski możecie przygotować we własnej kuchni!
4.31 (257 ocen)
Porady
Sernik krakowski studzimy w piekarniku przez co najmniej godzinę. Po wystudzeniu sernik krakowski można polać lukrem. Innym pomysłem jest zrobienie polewy czekoladowej. Dla tych, którzy nie lubią zbyt słodkich ciast, polecam lukier cytrynowy.
Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Rabat 25% na zakupy za minimum 499 zł w sklepie internetowym www.karcher.pl. Oferta dotyczy produktów nieprzecenionych z kategorii Home&Garden i nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.
Rabat 30% na kompletną parę okularów korekcyjnych. Szczegóły i regulamin akcji dostępne w Salonach i na visionexpress.pl. Okulary korekcyjne są wyrobem medycznym. Więcej pod: https://visionexpress.pl/promocje/prodmed005.
Rabat 20% na kolczyki oraz akcesoria przy zakupach za min. 299 zł. Rabat 20% na zegarki do 8 000 zł. Szczegóły w salonach i na wkruk.pl
Rabat do -40% przy zakupie min. 2 sztuk na cały asortyment marki answear.LAB. Oferta dostępna na www.answear.com. Szczegóły na stronie.
7% rabatu na 700 największych marek kosmetyków i perfum. Oferta dostępna na ezebra.pl. Szczegóły na stronie.
Przepis na sernik krakowski nie jest trudny. Podstawą dobrego sernika jest dobry twaróg. Najlepiej zmielić go samemu. Jeśli jednak nie macie na to czasu, wykorzystajcie ser w wiaderku. Zawsze jednak sprawdźcie jego skład - niech nie będzie w nim polepszaczy smaku, sztucznych aromatów i konserwantów. Taki ser z wiaderka nie wymaga już mielenia. Sernik krakowski z wiaderka może mieć nieco bardziej miękką strukturę, ale też będzie smaczny.
Możecie upiec sernik krakowski z rodzynkami lub bez, zgodnie z upodobaniami. Sernik po krakowsku jest smaczny w obu wersjach. Bez problemu sprawdzi się też sernik krakowski bez spodu. Masę przygotowujemy wtedy dokładnie w ten sam sposób, ale na spód nie dajemy ciasta. Masę serową wylewamy bezpośrednio na blachę do pieczenia. Taka wersja sernika będzie wyjątkowo delikatna i pyszna.
Sernik krakowski to sernik z kratką. Stworzycie ją prostym sposobem - z ciasta wycinamy długie paski i układamy wzór kratki na wierzchu ciasta. Piękna dekoracja gotowa! Lukier na sernik krakowski może wzbogacić nie tylko wygląd, ale i smak ciasta. Jak zrobić lukier? To proste! Wystarczy wymieszać cukier puder z wodą. Chodzi o to, aby uzyskać konsystencję płynną, ale niezbyt rzadką, tak by lukier nie spływał z ciasta. Zawsze też musimy odczekać aż nasze ciasto ostygnie, dzięki temu lukier się na nim nie rozpuści. Lukier możemy przygotowywać także zastępując wodę sokiem owocowym. Ciekawym rozwiązaniem jest użycie soku z cytryny. Lukier cytrynowy ma przyjemny, kwaskowy smak, który równoważy słodycz ciasta.
Zobacz również przepis na klasyczny sernik oraz więcej przepisów na serniki!
Komentarze