pyszny, tradycyjny sernik z kratką. Absolutnie nie jest to sernik na ser z wiaderka. Przepis na dużą blachę 25x36cm
20 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
ciasto kruche:
1 i 3/4 szkl mąki
125 g masła o temp. pokojowej
0,5 szkl cukru pudru
1 jajko
2 łyżki cukru z wanilią lub ziarenka wyskrobane z polowy laski wanilii
masa serowa:
1 kg mielonego sera tłustego
8 jajek (osobno białka i żółtka)
100 g miękkiego masła
1 szkl i 2 łyżki cukru
3 łyżki cukru z wanilią lub ziarenka wyskrobane z polowy laski wanilii
3 łyżki mąki ziemniaczanej
garść rodzynek
1 żólto roztrzepane do posmarowania wierzchu
lukier:
cukier puder
łyżeczka śmietany
łyżeczka soku z cytryny
Sernik krakowski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto kruche: Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok 1 godzinę.
Odciąć 1/3 ciasta i z powrotem włożyć do lodówki. Z reszty (2/3) rozwałkować placek wielkości formy i wyłożyć nim dno i boki blaszki. Podpiec przez 15 minut w temp 170stC.
2.masa serowa: białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać 50 g cukru. W misce miksera utrzeć resztę cukru z masłem i cukrem waniliowym. Dodawać po 1 żółtku i po łyżce sera ciągle ucierając. Następnie dodać rodzynki obtoczone w mące. Teraz połączyć z białkami i mąką ziemniaczaną - najlepiej łyżką.
3.Wyłożyć masę serową na podpieczony spód. Z reszty ciasta wykroić radełkiem paski i ułożyć z nich kratkę na cieście, posmarować ją żółtkiem.
Piec ok. 50- 60 minut w temperaturze 170stC.
4.Kiedy sernik jest upieczony wyłączyć piekarnik i otworzyć drzwiczki. Pozostawić do wystudzenia. Polukrować lukrem utartym z cukru pudru, śmietany i soku z cytryny
Komentarze