Sernik krakowski

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Zdecydowanie ten rodzaj sernika króluje u mnie w jednym z najlepszych, a to za sprawą lukru cytrynowego i kandyzowanej skórki pomarańczowej, którą uwielbiam! Zapraszam wszystkich łasuchów na mój przepis :)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • (blaszka 36/24,5):

    ciasto:

    mąka 30 dag,

    cukier puder 10 dag,

    żółtka 2 szt,

    jajko 1 szt,

    proszek do pieczenia 2 łyżeczki,

    masło 18 dag,


    masa serowa:

    ser 1 kg,

    żółtka 8 szt,

    białka 10 szt,

    cukier 1,5 szklanki,

    olej 6 łyżek,

    budyń waniliowy 1 opakowanie,

    rodzynki 100 g,


    lukier:

    cukier puder 3/4 szklanki,

    sok z cytryny 2-3 łyżki,


    dodatkowo:

    żółtko 1 szt do posmarowania wierzchu ciasta,

    mleko 2 łyżki,

    kandyzowana skórka pomarańczy do dekoracji,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Kruche ciasto

Sernik krakowski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, masło i siekamy wszystko razem nożem. Następnie dodajemy żółtka, jajko i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na pół i wkładamy do lodówki na 30 min. Jedną część ciasta rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Najłatwiej to zrobić bezpośrednio na papierze do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku w temp. 170 st, C przez 15 min.

    Masa serowa: Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy ser, olej oraz budyń i miksujemy wszystko razem do połączenia składników. Rodzynki zalewamy wrzątkiem na 5 min. odcedzamy i dodajemy do masy serowej. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszany do połączenia. Masę wylewamy na podpieczony spód. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy, tniemy na paski i układamy na wierzchu ciasta, aby powstała kratka. Ciasto smarujemy rozkłóconym żółtkiem z mlekiem. Sernik pieczemy w 160 st. C przez 1 h. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia.

    Lukier: Sok z cytryny umieszczamy w miseczce, stopniowo dodajemy cukier puder i intensywnie mieszamy łyżką, aby powstał błyszczący lukier. Następnie ozdabiamy wierzch ciasta i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (163 ocen)

Serniik krakowski

To może cię zainteresować