Sernik japoński

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

ilovebake.pl

  • 2 godz.

Składniki:

  • 50 g twarogu, mielonego

    6 jajek

    80 g mąki tortowej

    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

    50 g masła lub margaryny

    100 ml mleka

    140 g cukru

    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji

    skórka otarta z połowy cytryny

    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik japoński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnuszka wlewamy niewielką ilość wody i doprowadzamy do wrzenia. Na garnuszek nakładamy miskę ze szkła żaroodpornego lub kolejny garnuszek i przekładamy ser, masło oraz mleko. Podgrzewamy nad para wodną, aż składniki będą rozpuszczone i płynne. Chwilę studzimy i dodajemy ekstrakt z wanilii, skórkę z cytryny oraz żółtka. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo do masy serowej. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy powoli cukier. Piana powinna być gęsta i lśniąca. Dodajemy do masy serowej i bardzo delikatnie łączymy, aby masa była jak najbardziej puszysta. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, który powinien lekko wystawać z formy. Tortownicę zabezpieczamy folią aluminiową i wkładamy do większego naczynia, który napełniamy do połowy ciepłą wodą. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 C i pieczemy przez ok. 1-1,20 min. Patyczek po sprawdzeniu ciasta powinien być suchy. Po upieczeniu zostawiamy ciasto w piekarniku na pół godziny do lekkiego ostudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować