Delikatny, pysznie kremowy, jagodowy sernik bez pieczenia na kruchym spodzie. Najlepszy jaki do tej pory jadłam! Smakował nie tylko mnie, ale całej mojej rodzinie :)
40 min
Składniki:
Spód:
200 g herbatników lub ciastek digestive
50 g masła
Warstwa jagodowa:
125ml wody
30g żelatyny
250g śmietanki kremówki 30%
500g sera twarogowego do serników
200g cukru
500g jagód
Sernik jagodowy na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód: Ciastka rozkruszyć drobno (albo zmiksować w blenderze), dodać stopione masło i wymieszać dokładnie. Masą ciasteczkową wylepić spód tortownicy.
2.Warstwa jagodowa: Żelatynę zalać wodą, pozostawić do napęcznienia na ok. 5 minut, potem zagrzać mocno w mikrofali lub na małym ogniu, by się dokładnie rozpuściła. Ubić kremówkę na sztywno. Osobno zmiksować jagody, dodać ser, cukier i mieszać aż masa będzie gładka. Nie przerywając miksowania wlać ciepłą żelatynę, a potem porcjami dodawać ubitą śmietanę.
3. Wyłożyć jagodową masę na zimny ciasteczkowy spód, przykryć folią spożywczą i odstawić na 2 godziny lub na całą noc do lodówki.
4.Wyłożyć sernik na talerz lub paterę. Ubić śmietanę kremówkę z pudrem i wyłożyć na sernik. Udekorować każdy kawałek jagodami osączonymi z syropu lub borówkami amerykańskimi.
Komentarze