Sernik jagodowy na zimno

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Smaczny sernik bez pieczenia z sezonowymi owocami.Gra kolorów i smaków.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • Spód sernika:
    150 g ciastek typu digestive (ja nie miałam więc użyłam herbatników)
    50 g masła

    Masa sernikowa:
    500g serka mascarpone
    350g jogurtu naturalnego
    2 łyżki cukru
    5 łyżeczek żelatyny
    50 ml zimnej wody
    150 g jagód

    Polewa:
    3 sztuki białej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik jagodowy na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Herbatniki i roztopione,schłodzone masło zmiksować w blenderze. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.Wyłożyć spód ciastkami i wstawić do lodówki na 30 min. Jagody zmiksować w blenderze i przetrzeć przez sitko,żeby pozbyć się pestek.Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie i odstawić do napęcznienia. Serek mascarpone zmiksować z jogurtem i cukrem na gładką masę. Dodawać stopniowo przetarte jagody ciągle miksując.Żelatynę podgrzać do rozpuszczenia,wymieszać z dwoma łyżkami jagodowej masy i przestudzoną wlewać lekkim strumieniem do masy wciąż ubijając. Miksujemy do uzyskania jednolitej barwy.Masę sernikową przekładamy do tortownicy i wkładamy do lodówki.Czekoladę biała rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zimna nakładamy na masę sernikową. Sernik chłodzimy w lodówce najlepiej przez całą noc
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować