Sernik jagodowo-limonkowy

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Lekki, orzeźwiający, delikatnie kwaskowy sernik na spodzie z kruchych ciasteczek. Jeden z najprostszych i zarazem najsmaczniejszych deserów.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • twaróg sernikowy mielony ( może być wiaderko )1 kg
    cukier puder 220 g
    cukier z wanilią 1/2 łyżeczki
    3 jajka
    mąka ziemniaczana 60 g
    herbata matcha 2 płaskie łyżeczki
    olej rzepakowy 3 łyżki
    sok z 1 limonki + skórka z 2 limonek
    konfitura jagodowa ok. 200 g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik jagodowo-limonkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownica 20 cm.
    Boki tortownicy delikatnie wysmarować tłuszczem, spód wyłożyć herbatnikami.
    W mikserze umieszczamy ser z oboma cukrami.
    Miksujemy do połączenia.
    Następnie dodajemy po jednym jajku, nie miksujemy zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie.
    Potem dosypujemy mąkę i dolewamy olej.
    Herbatę matcha mieszamy na papkę z sokiem z limonki, ja dodałam szczyptę zielonego barwnika.
    Do osobnej miski przekładamy 8-10 łyżek masy sernikowej i mieszamy ją z zieloną pastą.
    Resztę masy serowej mieszamy z konfiturą jagodową.
    Do zielonej masy dodać startą skórkę z limonek.
    Około połowę fioletowej masy serowej przełożyć do tortownicy, tak żeby pokryła spód ciasteczkowy.
    Potem na środek kładziemy kilka łyżek masy zielonej.
    Następnie kilka łyżek masy fioletowej , potem zielonej i tak do wyczerpania się składników.
    Sernik pieczemy w 170 C około 60 minut.
    Gorąco polecam.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbata Herbata Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować