Sernik gotowany z pianką truskawkową na kokosowym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto półkruche: Przesiane mąkę, proszek, cukier puder posiekać razem z masłem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 30 – 40 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na trzy części i rozwałkować, przełożyć na blaszki wyścielone papierem do pieczenia. Piec każdą z osobna przez ok 15 minut w 180 stopniach do zrumienienia ciasta.
2.Masa serowa: Do zmielonego sera dodać wszystkie składniki oprócz masła. Całość zmiksować do powstania jednolitej masy. Masło rozpuścić w garnku i dodać do niego masę serową, cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Od tego momentu gotować przez ok. 3 – 5 minut, nie przerywając mieszania. Gorącą masą przekładać ciasto. Ostudzić.
3.Pianka truskawkowa: Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody. Do gorących wsypać zamrożone truskawki, poczekać chwilę, aż lekko zmiękną i ubić mikserem na piankę, na koniec dodać jogurt. Odstawić do lodówki aby lekko zaczęła tężeć. Wyłożyć na zimne ciasto.
Komentarze