Sernik gotowany z mleka i jaj

4.39 (181 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Świetna alternatywa na sernik gotowany bez sera

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Masa serowa:
    1 kostka masła
    2 litry mleka 3,2%
    1/2 litra śmietany 18%
    5 jaj
    1 szkl. cukru pudru
    olejek cytrynowy lub pomarańczowy

    Składniki na biszkopt:
    5 jaj
    1 szkl. mąki pszennej
    3/4 szkl. cukru
    1 łyżeczka kopiasta proszku do pieczeni
Wystaw ocenę:

4.39 (181 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik gotowany z mleka i jaj - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaj rozbić trzepaczką na jednolitą masę ze śmietaną. Mleko zagotować. Wlać do gotującego się mleka masę jajeczno - śmietanową. Gotować na małym ogniu aż oddzieli się twaróg od serwatki, trwa to ok 5-10 min. Powstały ser odcedzić przez bardzo gęste sito lub przeznaczoną do tego tetrową pieluchę lub gazę. Pozostawić ser do odsączenia nadmiaru płynu aż do ostygnięcia.
  • 2. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, dodać stopniowo ser ( jeśli jest grudkowaty wcześniej zemleć go raz przez maszynkę). Do uzyskanej masy serowej dodać do smaku aromat.
  • 3. Białka ubić z cukrem dodać żółtka - ubić wszystko na sztywno. Dodać mąkę z proszkiem delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej i wyłożonej papierem prostokątnej formy. Piec w temp. ok 180 stopni przez 20-25 min.
  • 4. Ostygnięte ciasto biszkoptowe przekroić na pół. Masę serową wyłożyć na jedną część ciasta przykryć drugą. Wszystko posypać dla dekoracji cukrem pudrem, perełkami i posypką czekoladową.

Porady

Sernik można wzbogacić o owoce typu maliny, truskawki czy jagody.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować