Sernik gotowany z borówkami

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób

Sernik gotowany z jagodami podany na kruchym herbatnikowym spodzie

  • Dla 8 osób

Składniki:

  • masa serowa:

    400g borówek
    1 kg sera z wiaderka lub w kostkach
    5 żółtek
    150g masła
    1,5 szklanki cukru
    (1/2 buteleczki aromatu waniliowego)
    2 opakowania budyniu - użyłam waniliowego
    1/2 szklanki mleka

    dodatkowo:

    truskawki do posypania

    kruchy spód:

    180g herbatników
    60g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernik gotowany z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki wrzucamy do siatki i kruszymy ubijakiem.
    Następnie przesypujemy do miski, dodajemy masło i zagniatamy ręką. Masę wsypujemy na blaszkę, mocno dociskamy do dna. Odstawiamy do lodówki na pół godziny.

    Budyń wsypujemy do mleka i mieszamy.
    Ser, żółtka, aromat, masło i cukier podgrzewamy na średnim ogniu - cały czas mieszamy. Następnie dodajemy borówki, chwilę podgrzewamy. Wszystko dokładnie miksujemy.
    Gdy masa zacznie się gotować, wlewamy budyń - mieszamy, aż ser zgęstnieje.

    Gdy masa serowa ostygnie, wylewamy ją na kruchy spód.
    Ciasto wstawiamy do lodówki. Można posypać kawałkami truskawek lub pudrem.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować