Sernik dyniowy z mlekiem kokosowym bez pieczenia

4.5 (147 ocen)

  • 36 godz.
  • Dla 8 osób

Sernik dyniowy to taki lekki jak chmurka deser, który można przygotować bez pieczenia. Ciasteczkowy spód, żółta warstwa dyniowo serowa i lekka warstwa przygotowana z mleka kokosowego to wprost raj dla podniebienia. Odcienie brązu i żółci przywołują na myśl wspomnienia pięknych jesiennych dni. Złotych koron drzew, skąpanych w ciepłym słońcu i błękitnego nieba z kilkoma pięknymi, białymi obłoczkami.

  • 36 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Składniki na spód
    100 g herbatników
    100 g orzechów włoskich
    70 g masła
    2 łyżeczki kakao

    Składniki na masę dyniowo-serową
    200 g serka kremowego
    100 g serka mascarpone schłodzonego przez co najmniej 1 dzień
    100 g puree dyniowego* (najlepiej przygotować dzień wcześniej z dyni hokkaido i schłodzić)
    100 g cukru pudru
    1/2 laski wanilii
    szczypta mielonego cynamonu
    szczypta mielonego imbiru
    szczypta mielonych goździków
    szczypta mielonej gałki muszkatołowej

    Składniki na krem z mleka kokosowego
    200 g stałej masy wytrąconej z mleka kokosowego schłodzonego przez co najmniej 1 dzień
    150 g serka mascarpone schłodzonego przez co najmniej 1 dzień
    50 g cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik dyniowy z mlekiem kokosowym bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie puree z dyni:
    Dynię hokkaido umyć, przekroić na połowę i wydrążyć pestki. Połówki dyni pokroić na kilka mniejszych kawałków. Ja zazwyczaj dzielę każdą połówkę na 4-8 części. Dynię poukładać skórą do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 ºC przez 40-50 minut. Miękkość dyni można sprawdzić wbijając w nią widelec. Po upieczeniu pozostawić dynię do lekkiego ostudzenia, a następnie obrać skórę. Obraną dynię pokroić na mniejsze kawałki, a następnie zmiksować na puree za pomocą blendera. Tak przygotowane puree można wykorzystać do przygotowania ciast, ciasteczek lub ugotowania ekspresowej zupy. Przechowywać w lodówce do 5 dni.
  • 2. Przygotowanie spodu
    W rondelku rozpuścić masło i odstawić na około 5 minut do ostudzenia. W tym czasie w blenderze umieścić herbatniki i zmiksować na gruboziarnisty piasek. Tak samo postąpić z orzechami. Zmiksowane herbatniki, orzechy i kakao wsypać do tłuszczu i dokładnie wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową i przesypać mieszankę ciasteczkową do formy. Równomiernie rozprowadzić, a następnie dokładnie ubić używając szklanki z płaskim denkiem. Spód schłodzić przez około 15 minut.
  • 3. Przygotowanie masy dyniowo-serowej
    W misie miksera umieścić serek kremowy, mascarpone, puree dyniowe, cukier waniliowy, ziarenka z wanilii oraz przyprawy i dokładnie zmiksować do uzyskania kremowej konsystencji. Przełożyć na spód ciasta i wyrównać.
  • 4. Przygotowanie kremu z mleka kokosowego
    Do przygotowania kremu z mleka kokosowego najlepiej użyć mleka zawierającego możliwie największą ilością masy kokosowej (idealnie około 80%). Mleko kokosowe należy schłodzić przed wykorzystaniem i użyć jedynie(!) bardzo gęstej masy (o konsystencji mascarpone), która wytrąci się na wierzchu puszki. Łatwo odróżnić tę masę kokosową ponieważ reszta zawartości puszki ma konsystencję przypominającą wodę. W misie miksera umieścić masę kokosową oraz serek mascarpone i ubić jak bitą śmietanę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Połowę kremu z mleka kokosowego delikatnie rozsmarować na masie dyniowo-serowej, a drugą część umieścić w worku cukierniczym z ozdobną tylką i udekorować wierzch ciasta.
    Przed podaniem schłodzić przez noc. Przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Mleko Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

4.99 (196 ocen)

Zdobywca nagrody

Sernik dyniowy bez pieczenia

To może cię zainteresować