Pomarańczowa królowa – dynia na stale zagościła w mojej kuchni, wskoczyła nawet do miski ze składnikami na ciasto i tak właśnie powstał mój dyniowy sernik.
3 godz. 20 min
Składniki:
90 g ciasteczek pełnoziarnistych
50 g masła miękkiego
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka cynamonu
Szczypta ziela angielskiego (mielonego)
Szczypta gałki muszkatołowej (mielonej)
Szczypta goździków (mielonych)
Sernik dyniowy pachnący przyprawami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasteczka i przyprawy zmielić w mikserze kuchennym. Dodać masło, mieszać, aż konsystencją będzie przypominać mokry piasek.
2.Ciasteczkową masą wyłożyć spód blaszki (wyłożonej papierem – tylko spód). Schłodzić w lodówce.
3.Twaróg wymieszać mikserem z miodem, puree z dyni, jajkami i przyprawami.
4.Dodać przesiane mąki i dokładnie wymieszać.
5.Masę serową przełożyć na ciasteczkowy spód.
6.Foremkę obłożyć folią aluminiową.
7.Sernik piec 90 minut w opcji góra-dół w kąpieli wodnej (foremkę włożyć do większego naczynia do pieczenia wypełnionego do połowy wrzącą wodą). Piec nagrzać do 170 stopni, włożyć sernik i zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Ciasto studzić w uchylonym piekarniku. Schłodzić w lodówce.
8.Boki sernika udekorować śmietaną ubitą z Śmietan-fix’em i barwnikami spożywczymi (wymieszanymi czerwonym i żółtym, aby uzyskać pomarańczowy kolor). Wierzch posypać cukrem pudrem i gwiazdkami cukrowymi.
Komentarze