Sernik dyniowy na spodzie z ciasteczek oreo, jest wyjątkowo delikatny i kremowy. Polecam go przygotować w okresie jesiennym i nie tylko. Osobiście za nim przepadam bo jest przepyszny.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
SKŁADNIKI :
1 kg sera wiaderkowego
200 ml śmietany 30 %
3 jajka
3 łyżki musu z dyni
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 budynie waniliowe, bez cukru
100 g rozpuszczonego masła
300 g ciasteczek oreo
100 g czekolady na polewę oraz bezy do dekoracji
tortownica 24 cm
Sernik dyniowy na spodzie ciasteczkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZYGOTOWANIE :
Ciastka drobno mielimy, dodajemy rozpuszczone masło i chwilkę miksujemy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy masę ciasteczkową, dobrze ją dociskając do dna.
Do misy robota wlewamy jajka, dodajemy cukry, chwilkę ucieramy. Następnie wlewamy śmietanę, dodajemy mus z dyni i ser. Miksujemy aż składniki się połączą. Na koniec wsypujemy budynie, miksujemy.
Ser wylewamy do tortownicy i pieczemy w piekarniku, termoobieg, 1 godzinę. Temperatura 170 %, tak aby zbytnio nie wyrósł. Do piekarnika dobrze jest włożyć naczynie z wodą, sernik będzie bardziej wilgotny.
Studzimy go około 1 godziny w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Czekoladę rozpuszczamy z odrobiną mleka w mikrofalówce, mieszamy i kiedy zacznie zastygać, wylewamy na zimne ciasto. Sernik dekorujemy bezami, odkładamy do lodówki na kilka godzin.
Kroimy na kawałki i podajemy. Smacznego.
Komentarze