Sernik dyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasteczka wymieszać z masłem,tak aby konsystencja tej mieszaniny przypominała mokry piasek.Tortownicę 28 cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.Wysypać masę ciasteczkową,lekko przycisnąć i podpiec w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 180 C.Wyjąć i przestudzić.
2.Wszystkie składniki na masę serową ,oprócz jajek zmiksować na gładką masę.Dodawać kolejno po 1 jajku i po 1 żółtku za każdym razem krótko miksując aby nie napowietrzyć sera.Masę wylać na spód ciasteczkowy.Piec 15 minut w temperaturze 180 C a następnie około 1,5 godziny w temperaturze 120 C.Piekarnik wyłączyć.
3.Kwaśną śmietanę wymieszać z cukrem pudrem i wyłożyć na wierzch sernika.Wstawić na 15 minut do wyłączonego piekarnika.
4.Ciasto wyjąć,schłodzić i wstawić do lodówki.
Porady
Do zrobienia ciasta użyłam miksera ale nie jest on konieczny - wystarczy wymieszać masę serową rózgą.
Komentarze