Sernik dyniowo-pomarańczowy (FIT)

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Zapraszam na lekki sernik z dynią oraz sokiem pomarańczowym. Mój serniczek został posłodzony jedynie galaretkami pomarańczowymi a mimo to jest słodki. Polecam

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g miąższu dyni (bez skórki i pestek)
    1 szkl soku pomarańczowego
    250 g twarogu chudego
    250 g ricotty
    2 galaretki pomarańczowe w proszku
    2 łyżki żelatyny
    kilka herbatników
    keksówka 10x24 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernik dyniowo-pomarańczowy (fit) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię kroimy w kosteczkę, przekładamy do garnka i dolewamy tyle wody aby przykryła dynię. Wstawiamy na gaz i gotujemy dynię do miękkości przez ok. 10 minut. Po tym czasie przelewamy dynię przez sitko aby odciekła z nadmiaru płynu i na sitku odstawiamy do ostygnięcia.
    Galaretki i żelatynę wsypujemy do szklanki i zalewamy gorącą wodą, mieszamy do rozpuszczenia i w razie potrzeby dolewamy gorącą wodę tak, aby szklanka z rozpuszczonymi galaretkami była pełna, odstawiamy do ostygnięcia.
    Keksówkę wykładamy folią aluminiową i na dnie układamy herbatniki.
    Do miski przekładamy ostudzoną dynię, dodajemy twaróg i rocottę oraz wlewamy sok pomarańczowy i blendujemy razem. Na koniec wlewamy ostudzone galaretki i blendujemy na gładką masę. Odstawiamy masę na sernik. Gdy masa sernikowa zacznie tężeć przelewamy ją delikatnie na ciastka i wstawiamy sernik do lodówki. Najlepszy jest na drugi dzień. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.51 (194 ocen)

Fit sernik na zimno

To może cię zainteresować