Sernik dyniowo-cynamonowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bardzo aromatyczny, delikatny, kremowy, o niesamowicie pomarańczowej barwie, którą zawdzięcza dyni.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na spód:
    -200 g ciastek pełnoziarnistych
    -60 g masła

    Składniki na masę serową:
    -500 g mielonego twarogu
    -200 g serka mascarpone
    -150 sera ricotta
    -4 duże jajka
    -120 g cukru trzcinowego
    -350 g puree z dyni
    -200 g kajmaku
    -2 łyżki mąki pszennej
    -1 łyżka mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka cynamonu
    -skórka otarta z 1 pomarańczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Kajmak

Sernik dyniowo-cynamonowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:
    Masło rozpuścić w garnuszku. Ciastka pokruszyć na piasek. Połączyć oba składniki i wylepić dno tortownicy o śr. 23 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach około 10 minut. Wystudzić.

    Masa serowa:
    Wszystkie składniki wyjąć z lodówki minimum 2 h wcześniej. Umieścić w misce i zmiksować krótko, do połączenia składników. Wylać masę sernikową na zimny spód i piec około 1 h 15 min w temperaturze 170 stopni. Do dużej blachy z piekarnika wlać wrzątek i postawić blachę pod sernikiem - tzw kąpiel wodna, dzięki której sernik będzie aksamitny. Wyjąć i wystudzić, a następnie wstawić do lodówki na noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Pomarańcze Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować