Bardzo aromatyczny, delikatny, kremowy, o niesamowicie pomarańczowej barwie, którą zawdzięcza dyni.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Składniki na spód:
-200 g ciastek pełnoziarnistych
-60 g masła
Składniki na masę serową:
-500 g mielonego twarogu
-200 g serka mascarpone
-150 sera ricotta
-4 duże jajka
-120 g cukru trzcinowego
-350 g puree z dyni
-200 g kajmaku
-2 łyżki mąki pszennej
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka cynamonu
-skórka otarta z 1 pomarańczy
Sernik dyniowo-cynamonowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód:
Masło rozpuścić w garnuszku. Ciastka pokruszyć na piasek. Połączyć oba składniki i wylepić dno tortownicy o śr. 23 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach około 10 minut. Wystudzić.
Masa serowa:
Wszystkie składniki wyjąć z lodówki minimum 2 h wcześniej. Umieścić w misce i zmiksować krótko, do połączenia składników. Wylać masę sernikową na zimny spód i piec około 1 h 15 min w temperaturze 170 stopni. Do dużej blachy z piekarnika wlać wrzątek i postawić blachę pod sernikiem - tzw kąpiel wodna, dzięki której sernik będzie aksamitny. Wyjąć i wystudzić, a następnie wstawić do lodówki na noc.
Komentarze