Delikatnie zmodyfikowana wersja klasycznego sernika mojej mamy.
Składniki:
Ciasto:
- 150 g mąki pełnoziarnistej
- 75 g miękkiego masła
- 40 g cukru muscado lub zwykłego
- jajko
- łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 650 g sera półtłustego
- 4 całe jajka
- 100 g cukru brązowego (ja użyłam 50 ponieważ wolę mniej słodkie ciasta)
- skórka otarta z jednej cytryny
- ok 60 g roztopionego chodnego masła
- 1 ½ łyżeczki ekstraktu lub esencji waniliowej
- trzy łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- masło do wysmarowania formy
- mielone orzechy włoskie/migdały/mąka/bułka tarta do wysypania blaszki
Sernik cytrynowo-waniliowy na kruchym pełnoziarnistym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Foremkę smaruję masłem i wysypuję mielonymi włoskimi orzechami. Piecyk nastawiam na 160 stopni – termoobieg.
2.Do miski wrzucam mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszam z masłem. Następnie dodaję jajko i cukier. Gdy ciasto nabierze zwartej konsystencji wykładam nim formę (urywam po kawałku).
3.Twaróg miele na najdrobniejszych oczkach maszynki i dodaję do niego cukier, esencję, roztopione masło oraz startą skórkę z cytryny. Dokładnie mieszam składniki.
4.Białka oddzielam od żółtek. Żółtka przekładam do zmielonego sera (mieszam), natomiast białka ubijam na sztywną pianę po trochu dodając mąkę ziemniaczaną (ew. cukier puder).
5.Mieszam twaróg z białkami dodając do masy serowej powoli ubitą pianę z białek. Gdy się połączą wylewam masę do foremki wyłożonej ciastem.
6.Piekę ok 1 h. Po tym czasie zostawiam sernik w piecyku z otwartymi drzwiczkami aż troszkę przestygnie.
Komentarze