Sernik cytrynowo-brzoskwiniowy na kruchym kakaowym spodzie

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sernik z cytryną i brzoskwiniami jest wilgotny i gładki. Przygotowując go nie musimy oddzielać żółtek od białek i ubijać piany. Dzięki temu i dzięki użyciu gotowego twarogu z wiaderka przygotowanie sernika jest proste i skraca czas do minimum.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • kruche ciasto
    2,5 szklanki mąki pszennej
    2,5 łyżeczki do pieczenia
    3 łyżki kakao
    3 żółtka
    2 łyżki cukru
    200 g masła
    1 łyżka gęstej śmietany 18%
    • masa serowa
    1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
    100 g sera mascarpone
    1/3 szklanki cukru
    7 jajek
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    sok wyciśnięty z 1 cytryny
    skórka otarta z 1,5 cytryny
    7 połówek brzoskwiń z puszki
    • dekoracja sernika
    200 g czekolady deserowej
    brzoskwinie z puszki
    skórka otarta z 1/2 cytryny
    kwiaty, np. lawenda
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernik cytrynowo-brzoskwiniowy na kruchym kakaowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175°C. Brzoskwinie kroimy w grubą kostkę. Spód tortownicy natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Nie natłuszczamy boków tortownicy.

    Kruche ciasto
    Przesiewamy mąkę i kakao. Masło o temperaturze pokojowej kroimy w grubą kostkę. Zagniatamy wszystkie składniki na kruche ciasto. Wylepiamy ciastem spód tortownicy. W cieście robimy regularnie oddalone od siebie zagłębienia dociskając ciasto prawie do dna, np. rączkę od wałka.

    Masa serowa
    Twaróg sernikowy i ser mascarpone miksujemy z cukrem. Miksując dodajemy jajka i przesianą mąkę, skórkę i sok z cytryny. Na końcu łączymy masę z pokrojonymi brzoskwiniami.
    Wykładamy masę serową na kakaowy spód.

    Boki i spód tortownicy szczelnie owijamy folią aluminiową i wstawiamy formę do drugiej większej formy wypełnionej gorącą wodą lub tortownicę wstawiamy do drugiej większej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową, a następnie obie formy stawiamy na blasze z piekarnika pełnej gorącej wody.

    Pieczemy w temperaturze 175°C przez 55-60 minut. Sernik nie musi stygnąć w piekarniku. Można go wyjąć z piekarnika bez obawy, że środek się obniży. Przed wyjęciem i rozpięciem tortownicy oddzielmy boki sernika od blachy wąskim ostrym nożem.

    Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.
    Gotowy ostudzony sernik polewamy na brzegach roztopioną czekoladą. Posypujemy skórką cytryny. Dekorujemy plastrami brzoskwiń, które też lekko polewamy czekoladą. Zdobimy drobnymi kwiatami sezonowymi (wyłącznie jadalnymi). Wybrałam fioletowe delikatne kwiaty lawendy i liście mięty.

Porady

Do sposobu pieczenia sernika w formie umieszczonej w wodzie wybierzcie tortownicę ze szczelną obręczą i dodatkowo ją zabezpieczcie folią aluminiową. Ten sposób bardziej przypomina gotowanie niż pieczenie. Dzięki dużej ilości pary sernik nie wyrasta nadmiernie, a po wyrośnięciu nie opada. Ma równą powierzchnię bez zagłębień.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować