Sernik bez spodu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jaja ubić z cukrem na biały puch.
Następnie zmielić ser dwukrotnie - sernik ma dzięki temu ziarnista konsystencję.
Do utartych jaj dodajemy zmielony ser i mieszamy.
Masło rozpuścić i wystudzić.
Do sera dodajemy wystudzone masło a następnie dodajemy serniks, mąkę ziemniaczaną, płatki migdałowe i namoczone wcześniej i osączone rodzynki.
Tortownice o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy masę serową.
Pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C tak aby środek sernika był jeszcze półpłynny a boki lekko zrumienione.
Po upieczeniu zostawiamy sernik do ostygnięcia w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
Po całkowitym wystudzeniu wkładamy sernik do lodówki najlepiej na całą noc.
Komentarze