Sernik bez spodu

4.49 (185 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sernik jest przepyszny, bardzo wilgotny z dużą ilością rodzynek.Zapraszam.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • MASA SEROWA::
    - ser podwójnie mielony: 1 kilogram
    - jaja: 6 sztuk
    - cukier: 300 gramów
    - maslo lub margaryna: 200 gramów
    - mąka ziemniaczana: 3 łyżki
    - serniks kamis: 1 opakowanie
    - rodzynki szlacheckie: 200 gramów
    - płatki migdałowe: 20 gramów
Wystaw ocenę:

4.49 (185 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik bez spodu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja ubić z cukrem na biały puch.
    Następnie zmielić ser dwukrotnie - sernik ma dzięki temu ziarnista konsystencję.
    Do utartych jaj dodajemy zmielony ser i mieszamy.
    Masło rozpuścić i wystudzić.
    Do sera dodajemy wystudzone masło a następnie dodajemy serniks, mąkę ziemniaczaną, płatki migdałowe i namoczone wcześniej i osączone rodzynki.
    Tortownice o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy masę serową.
    Pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C tak aby środek sernika był jeszcze półpłynny a boki lekko zrumienione.
    Po upieczeniu zostawiamy sernik do ostygnięcia w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
    Po całkowitym wystudzeniu wkładamy sernik do lodówki najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować