Sernik bananowy z borówką amerykańską

4.99 (164 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny, delikatny i wilgotny sernik bananowy z dodatkiem borówki amerykańskiej może stać się nieodłącznym elementem letnich wypieków. Polecam.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód:
    100 gram herbatników
    50 gram masła
    Ciasto:
    750 gram sera białego 3 krotnie zmielonego
    2 dojrzałe banany
    4 jajka
    2-3 łyżki cukru pudru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 szklanki borówki amerykańskiej
Wystaw ocenę:

4.99 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik bananowy z borówką amerykańską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki kruszymy na pył za pomocą wałka do ciasta lub blendera – przesypujemy do miski. Masło rozpuszczamy mieszamy z rozkruszonymi herbatnikami. Przygotowanym ciastem wylepiamy wyłożoną papierem do pieczenia spód tortownicy o średnicy 23 cm. Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 10 minut.

    W międzyczasie obrane banany rozgniatamy widelcem na papkę.

    Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier puder i ubijamy je na puszystą masę (około 3-4 minut). Kiedy masa będzie puszysta dodajemy do niej ser, rozgniecione banany i mąkę ziemniaczaną – miksujemy wszystko aż do połączenia się składników. Przygotowaną masę serową wylewamy na podpieczone ciasto. Na wierzchu układamy borówki amerykańskie. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę piekarnika do 100 stopni i pieczemy ciasto jeszcze 35-40 minut.

    Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Przed padaniem można oprószyć je cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować