Sernik

0 (0 ocen)

To jest sernik który zawsze się udaje

Składniki:

  • Ciasto:
    • 1 kostka margaryny
    • 3 łyżki cukru pudru
    • 5 żółtek
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 3 szklanki mąki pszennej
    Składniki na masę serową:
    • 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • pół kostki miękkiego masła
    • 3 jajka
    • 1 szklanka cukru
    Ponadto:
    • 5 białek
    • 3/4 szklanki cukru

Sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części, 1 część owinąć folią, włożyć do lodówki.
  • 2. Masa serowa:
    Całe jajka utrzeć z cukrem, dodać masło, mąkę i twaróg porcjami, dalej ucierając
  • 3. Blachę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować i przełożyć do formy, zapiec. Na to wyłożyć masę serową, piec ok. 50 minut. Następnie równo wyłożyć ubitą pianę. Na wierzch zetrzeć na tarce drugi kawałek ciasta wyjęty z lodówki. Zapiec na złoty kolor. Wystudzić. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy