Sernik

4.5 (188 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Niebiański puszek !

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg sera śmietankowego (wieluński koniecznie)
    1 budyń śmietankowy
    1 szklanka cukru
    1/2 kostki margaryny (rozpuścić i ostudzić)
    1/2 szklanki śmietany 18%
    co najmniej 10 jaj
    kakao

    spód:
    2 szklanki mąki
    3/4 kostki masła
    1 jajko
    3 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć z cukrem na puch, dodać margarynę, ser, budyń, śmietanę- mikserem mieszać na małych obrotach na jednolitą masę.
  • 2. Białka ubić na sztywną masę ze szczyptą soli. Dodać do masy serowej i delikatnie mieszać do połączenia drewnianą (!) łyżką.
  • 3. Zagnieść kruche ciasto, wyłożyć nim spód blaszki, nakłuć widelcem w kilku miejscach, posypać kakao. Piec do delikatnego zarumienienia (ok.10 min w 160*C)
  • 4. Na podpieczone kruche ciasto równomiernie wylać masę serową, Wyrównać. Piec ok. 50 min w 160*C. Udekorować cukrem pudrem bądź polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować