Efektowny deser,cieszący oko i podniebienie. Sernik na zimno z ciepłymi lodami.Zapraszam
3 godz.
Składniki:
4 galaretki czerwone ( u mnie z żurawiny) + ½ l wody
Galaretka niebieska + 350 ml wody
Galaretka rubinowa + 300 ml wody
Galaretka ametystowa + 350 ml wody
Kg sera mielonego ( wiaderko)
Biszkopty okrągłe ( 24 sztuki)
Ciepłe lody ( u mnie mini "Choco Softies"24 sztuki)
Serniczek na zimno z ciepłymi lodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Galaretki czerwone rozpuszczam w ½ l gorącej wody, mieszam dokładnie i odstawiam aby ostygły.
Galaretkę rubinową rozpuszczam w 300 ml wody, lekko studzę i nasączam nią biszkopty. Układam je w prostokątnej tortownicy ( dno wykładam papierem do pieczenia)
2.Odcinam wafelki ze spodu ciepłych lodów, i układam je na biszkoptach. Odstawiam do zastygnięcia , najlepiej do lodówki.
3.Ser miksuję i dolewam powoli zimne czerwone galaretki, masą zalewam lody. Znowu chłodzę.
Galaretki niebieską i ametystową rozpuszczam osobno, każdą w 350 ml wody, studzę miksuję, najpierw niebieską delikatnie, i wykładam na sernik, gdy dobrze stężeje ubijam ametystową i wylewam na wierzch.
4.Całość odstawiam aby dobrze stężało. Na koniec posypałam kolorową posypką.
Komentarze