Serniczek na zimno

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ten serniczek wymyśliłam tak na szybko przed sylwestrem, w trakcie robienia kolejne warstwy powstawały spontanicznie . Dzieci lubią galaretki więc dodałam jej sporo :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 3 serki homogenizowane
    3 żółtka
    3 łyżki cukru pudru
    6 różnych galaretek
    puszka brzoskwiń
    1 banan

Serniczek na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 2 galaretki rozpuszczamy w połowie wody niż jest na opakowaniu. Zostawiamy do zastygnięcia. Gdy już będą sztywne kroimy w kosteczkę każdą oddzielnie. Połowę brzoskwiń pokroić w kosteczkę i dodać do galaretek. Brzoskwinie 3-4 szt kroimy w paseczki i układamy na dnie keksówki (ja miałam długą 40 cm). Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody ( u mnie agrestowa) studzimy i delikatnie wlewamy na brzoskwinie. wstawiamy do zastygnięcia. W tym czasie rozpuszczamy kolejna w 1 szklance wody (np truskawkową) odstawiamy. Żółtka ucieramy z cukrem na biały puch, dodajemy serki- miksujemy. Masę podzielić na 2 części. Do jednej wlewamy przestudzoną galaretkę a potem jedną pokrojona galaretkę. mieszamy. Wylewamy na zastygłą galaretkę z brzoskwiniami.
    Kolejna galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody ostudzić. Banana pokroić w plasterki ułożyć na zastygłej masie z serków zalać tężejącą galaretką.
    Kolejna warstwę z serków zrobić dokładnie jak poprzednią. Wylać na zastygniętą warstwę z galaretki. Zostawić najlepiej na noc by całość dobrze zastygła

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy