Serek kozi z sosem granatowo-żurawinowym i sałatką

0 (0 ocen)

Smaczne połączenie składników:) Idealne na spotkanie we dwoje:)

Składniki:

  • 2 małe,okrągłe kozie serki

    płatki chili

    1 jajko

    bułka tarta

    pestki z połowy granatu

    2 łyżki sosu żurawinowego

    1 opakowanie roszponki

    1 łyżka cukru

    2 łyżki soku z cytryny

    1 łyzka octu jabłkowego

    2 łyżki oleju rzepakowego

    sól i pieprz

    olej do smażenia

Serek kozi z sosem granatowo-żurawinowym i sałatką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • serki smażymy na gorącym oleju 1. Serek kozi posypujemy chili z dwóch stron. Jajko roztrzepujemy widelcem. Serek kozi obtaczamy w jajku a następnie w bułce tartej. Odkładamy w zimne miejsce. Pestki granatu wkładamy do rondelka,dosypujemy cukier i wlewamy odrobinę wody. Gotujemy chwilkę by powstał sok ,do soku dodajemy sok z cytryny. Zdejmujemy z rondelka i ocedzamy by oddzielić sok od pestek. Do czystego soku dodajemy żurawinę,mieszamy. Pestki dodajemy do umytej i osuszonej roszponki. Delikatnie mieszamy i polewamy olejem,octem jabłkowym ,solimy i pieprzymy do smaku. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy panierowane serki kozie i smażymy by się zrumieniły z dwóch stron. Podajemy na ciepło razem z sałątką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy