Ser po gruzińsku z ogórkami i cebulką

4.08 (381 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 5 osób

Bardzo ciekawa i szybka w przygotowaniu przystawka. Podałam ją na przyjęciu imieninowym rodziców.

  • 30 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 400 g tłustego twarogu w kostce
    2 ogórki kiszone
    1 czerwona cebula
    pęczek natki pietruszki

    Zalewa:
    500 ml wody
    3 łyżeczki sosu sojowego
    1 łyżeczka soli

    Sos:
    150 g majonezu
    200 g śmietany 18%
    3 łyżeczki sosu sojowego
    4 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.08 (381 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski Ser

Ser po gruzińsku z ogórkami i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser kroimy w plastry grubości ok 1-1,5 cm i układamy na półmiskach (mnie wyszły 3 takie jak na zdjęciu). Składniki zalewy dokładnie mieszamy, zalewamy nią ser i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Następnego dnia ser osączamy z zalewy. Majonez mieszamy dokładnie ze śmietaną, sosem sojowym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak przygotowanym sosem zalewamy ser ułożony na półmiskach. Ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę, natkę pietruszki drobno siekamy. Ogórkami, cebulą i natką pietruszki posypujemy ser w sosie i dostawiamy na godzinę do lodówki. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować