Sękacz domowy

4.47 (182 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Tradycyjny sękacz, pieczony w mniej tradycyjny sposób :)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • - 9 jajek
    - 350 g masła
    - 1 szklanka cukru
    - cukier waniliowego
    - 150 g mąki pszennej
    - 150 g mąki ziemniaczanej
    - łyżeczka proszku do pieczenia
    - czekolada do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.47 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Sękacz domowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sękacz domowy 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno.
    Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Miksując dodawać stopniowo po jednym żółtku.
  • Sękacz domowy 2. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodawać po łyżce do masy jajecznej i miksować.
    Ubite wcześniej białka dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
  • Sękacz domowy 3. Ciasto wykładać na blaszkę wyłożoną papierem ( u mnie 18x23 cm). Nakładać 3 łyżki ciasta, rozsmarować i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C na 5 minut.
    Na upieczoną warstwę nałożyć kolejną. Czynność powtarzać, aż do zużycia całego ciasta. Po upieczeniu ostudzić (łącznie pieczenie trwa około godzinę)
  • 4. Czekoladę z dodatkiem mleka rozpuścić nad kąpielą wodną. Polać ostudzone ciasto. Można udekorować posypką.

Porady

Ciasto piekłam na przemian: część z termoobiegiem (wtedy nie jest tak mocno przyrumienione), część z funkcją pieczenia termoobieg góra-dół (wtedy szybciej się rumieni, więc należy uważać by nie spalić ciasta) Ciasto można także polać czekoladą własnej roboty: 3 łyżki masła, pół szklanki cukru, 2-3 łyżki kakao Wedel, łyżka śmietany 18%, pół łyżeczki glukozy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować