Scones- bułeczki angielskie

5 (164 ocen)

Popularne w Anglii i Irlandii lekko kruche i słodkie bułeczki z rodzynkami. Często zajadałam się nimi gdy mieszkałam w Irl...

Składniki:

  • Na ok 5-6 bułeczek:

    1 1/2 szkl mąki
    płaska łyżka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    2 łyżki cukru
    garść rodzynek
    1/4 margaryny palmy
    1 duże jajko
    1/4 szkl mleka
Wystaw ocenę:

5 (164 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Desery

Scones- bułeczki angielskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Scones 1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia, sól, cukier i masło. Wszystko posiekać. Następnie dodać rodzynki i jajko roztrzepane z mlekiem (zostawić sobie 2 łyżki na posmarowanie bułeczek). Zarobić ciasto i rozwałkować na grubość ok 1,5 cm.
  • Scones 2. Szklanką wycinać kółka i układać na posmarowanej tłuszczem blaszce. Przed pieczeniem posmarować odłożonym mlekiem z jajkiem. Piec ok 15 minut w temp 220 stopni.

Porady

Pyszne na śniadanie z masłem i dżemem+ mleko lub same jako przekąska na wycieczkę za miasto.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować