Schabowy z ziemniakami, marchewką i fasolką szparagową

0 (0 ocen)

  • 30 min

Tradycyjnie i smacznie :)

  • 30 min

Składniki:

  • 2 kotlety schabowe
    1 jajko
    1 ząbek czosnku
    ¼ szklanki mleka
    Bułka tarta
    Sól
    Pieprz
    Ostra papryka do smaku
    2 plasterki serca żółtego
    2 - 3 ziemniaki pokrojone w kostkę
    1 marchewka, również pokrojona w kostkę
    1 średnia posiekana cebula
    1 posiekany ząbek czosnku
    15 - 20 dag fasoli szparagowej
    3 - 4 plasterki pora
    1 łyżeczka lubczyku
    1 szklanka bulionu
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżka masła
    Sól
    Pieprz
    Ostra papryka do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schabowy z ziemniakami, marchewką i fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. KOTLETY:
    Plastry schabu myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i lekko rozbijamy. Posypujemy z obu stron solą, pieprzem, ostrą papryką, nacieramy czosnkiem zgniecionym przez praskę i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na chwilę do lodówki.
  • 2. Jajka rozkłócamy.
  • 3. Kotlety obtaczamy najpierw w jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Na kotletach układamy po plasterku sera i przykrywamy pokrywką aby ser nam się rozpuścił.
  • 4. ZIEMNIAKI:
    Ziemniaki, marchewkę i cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
    (Ja przygotowuję ziemniaki w szybkowarze) ;)
  • 5. Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie i maśle. Dodajemy marchew, pora, podsmażamy. Następnie dodajemy ziemniaki i fasolkę szparagową, zalewamy bulionem, dodajemy lubczyk i przyprawiamy do smaku, dusimy aż będą miękkie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować