Schabowy burger z patisonem

0 (0 ocen)

Fast food w zdrowej odsłonie. Schab moczony w mleku miękkością dorównuje tradycyjnej mielonej wołowinie.

Składniki:

  • 4 bułki do hamburgerów
    360 dag schabu
    1 patison
    1 cebula biała
    1 cebula czerwona
    1 papryka żółta
    1 ogórek szklarniowy
    2 pomidory malinowe
    1/5 pora
    8 plastrów sera gouda
    8 plastrów serka topionego
    sól, pieprz
    keczup, majonez
    oregano, bazylia

Schabowy burger z patisonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0wigeet 1. Warzywa kroimy w plastry.
  • image-1f2j66j 2. Schab rozbijamy tłuczkiem i moczymy w mleku ok 6h aby mięso skruszało.
  • image-1oy25gs 3. Plastry schabu i patisona panierujemy w bułce tartej i panierze. Smażymy na złoty kolor.
  • image-0q79o4v 4. Przygotowujemy sos: 2łyżki majonezu mieszamy z 2 łyżkami keczupu. Doprawiamy bazylią, oregano, solą, pieprzem, papryką ostrą.
  • 5. Bułki kroimy na 2 części. Spód smarujemy sosem, nakładamy plaster schabu. Smarujemy go keczupem i dokładamy plaster patisona, a na niego ser. Pozostałe warzywa i ser przekładamy w dowolnej konfiguracji, spajając majonezem i keczupem.

Porady

Świetnie smakuje również z grillowanymi warzywami.

Komentarze

Podobne przepisy