Schabowe roladki z boczkiem, mielonym mięsem i ogórkiem kiszonym

4.5 (145 ocen)

  • 12 godz.

Roladki ze schabu, nadziewane mięsem mielonym, boczkiem i ogórkiem kiszonym przypominają rolady śląskie, są jednak delikatniejsze.

  • 12 godz.

Składniki:

  • 1 kg schabu
    500 g mięsa mielonego wieprzowego lub mieszanego z wołowym
    30 dag boczku
    kilka ogórków kiszonych (mogą być marynowane)
    czosnek
    sól
    pieprz
    musztarda
    olej do smażenia
    1 jajko
    1 cebula
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Schabowe roladki z boczkiem, mielonym mięsem i ogórkiem kiszonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab pokroić jak na kotlety, rozbić tłuczkiem, posmarować zmiażdżonym czosnkiem i musztardą, przyprawić solą i pieprzem. (musztardą tylko wewnątrz)
  • 2. Mięso mielone przyprawić solą i pieprzem, dodać jajko oraz posiekaną cebulę, wymieszać.
  • 3. Boczek pokroić w słupki, podobnie ogórki.
  • 4. Na każdym płacie schabu ułożyć mięso mielone, ogórek i boczek. Zawinąć roladki spinając wykałaczką i dać do lodówki na 10-12 godzin.
  • 5. Przełożyć roladki do głębokiego rondla czy gęsiarki z olejem. Obsmażyć z każdej strony, po czym dolać wody i dusić ok. 1 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować