Prosty i szybki sposób na rodzinny lub świąteczny obiad. Takie mięsko jest bardzo podzielne, jeśli zostanie z obiadu można je wykorzystać jako wędlinę na kanapkę lub element zimnej płyty.
1 godz. 30 min
Składniki:
1,5 kg schabu bez kości
100 g suszonych śliwek
1 opakowanie majeranku
sól
pieprz
3 łyżki oleju
Schab ze śliwką i majerankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab opłukać. Cienkim nóż wbić w środek i kilka razy obrócić aby zrobić tunel na śliwki. Wkładać śliwki do środka i popychać trzonkiem łyżki drewnianej. Majeranek wymieszać z solą, pieprzem i olejem, natrzeć mięso. Umieścić w rękawie do pieczenia i wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia wstawić do piekarnika i piec w 200*C około godziny.
Komentarze