Schab z parowaru w sosie paprykowym

4.5 (148 ocen)

Kotlety schabowe w sosie paprykowym to pyszne i proste danie:) Podałam z fasolką szparagową i ziemniakami.

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe
    ząbek czosnku
    sól, pieprz
    2 łyżki oliwy z oliwek
    majeranek

    sos:
    papryka czerwona
    mała cebula
    2 ząbki czosnku
    pomidor
    sól, pieprz, cukier
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab z parowaru w sosie paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte mięso osuszyć papierowym ręcznikiem, zbić tłuczkiem przez folię. Posmarować oliwą, oprószyć solą i pieprzem, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, posypać majerankiem.
    Zawinąć w folię i pozostawić w chłodnym miejscu na 1-2 godziny. Dolny pojemnik parowaru napełnić wodą, ułożyć mięso, przykryć.
    Włączyć parowar i ustawić na 30-35 minut.


    Sos:
    Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w małe kawałki. Cebulę zeszklić na patelni. Dodać paprykę i podsmażyć. Dorzucić sparzonego, obranego i pokrojonego pomidora, gotować ok 30 minut. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do sosu.Przyprawić. Gotować jeszcze ok. 15 minut na małym ogniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować