Schab z kością ze śliwką

0 (0 ocen)

Polecam :-)

Składniki:

  • •1,5 kg schabu z kością
    •ok 25 sztuk śliwek suszonych
    •0,5 l bulionu (z kostki)
    •2-3 liście laurowe
    •sól, pieprz

    Dodatkowo:
    sznurek wędliniarski
    rękaw do pieczenia

Schab z kością ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rozcinanie 1. Schab rozcinamy.
  • sliwki 2. Solimy, pieprzymy odrobinę w środku i nadziewamy śliwkami z obu stron.
  • sznurkowanie 3. Obwiązujemy sznurkiem dookoła.
  • sznurkowanie 4. Solimy i pieprzymy mięso z wierzchu.
  • liście 5. Między sznurki wkładamy liść laurowy.
  • w rękawie 6. Tak przygotowane mięso przekładamy do rękawa, podlewamy bulionem, dorzucamy parę śliwek, szczelnie wiążemy i pieczemy 1,5-2 godz. w tem 180*C.
  • studzimy 7. Lekko studzimy
  • krojenie 8. i kroimy w zgrabne porcje

Porady

Powstały sos redukujemy lub zagęszczamy mąką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy