Schab z boczkiem w słoiku

4.5 (185 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszna domowa wędlinka

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Schab wieprzowy b/kości 1,34 kg
    Boczek surowy bez skóry 1,24 kg
    20 gram peklosoli/ 1 torebka/
    Przyprawy:
    majeranek, pieprz, czosnek suszony, sól naturalna
    Dodatkowo na każdy słoik:
    1 listek laurowy
    2 kulki ziela angielskiego
    ¼ szklanki zimnej przegotowanej wody
    0,5 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Schab z boczkiem w słoiku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab i boczek pokroić w plastry, oprószyć z obu stron peklosolą, solą naturalną, majerankiem, czosnkiem i pieprzem. Ułożyć w pojemniku, wstawić na dobę do lodówki.
  • 2. W trakcie marynowania obracać kilka razy.
    Następnie przełożyć mięso do słoików/ ja dawałam po 2 plastry schabu i 2 plastry boczku na każdy 0,7 litrowy słoik/.
  • 3. Włożyć też po 1 listku laurowym i po 2 ziela angielskie, wsypać żelatynę i wlać wodę. Słoiki zamknąć i pasteryzować 2 godziny lub po 1 godzinie przez 2 dni. Z tej porcji mięsa było 6 słoików o pojemności 0,7 litra.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Schab Wędlina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować