Schab wieprzowy b/kości 1,34 kg
Boczek surowy bez skóry 1,24 kg
20 gram peklosoli/ 1 torebka/
Przyprawy:
majeranek, pieprz, czosnek suszony, sól naturalna
Dodatkowo na każdy słoik:
1 listek laurowy
2 kulki ziela angielskiego
¼ szklanki zimnej przegotowanej wody
0,5 łyżeczki żelatyny
Schab z boczkiem w słoiku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab i boczek pokroić w plastry, oprószyć z obu stron peklosolą, solą naturalną, majerankiem, czosnkiem i pieprzem. Ułożyć w pojemniku, wstawić na dobę do lodówki.
2.W trakcie marynowania obracać kilka razy.
Następnie przełożyć mięso do słoików/ ja dawałam po 2 plastry schabu i 2 plastry boczku na każdy 0,7 litrowy słoik/.
3.Włożyć też po 1 listku laurowym i po 2 ziela angielskie, wsypać żelatynę i wlać wodę. Słoiki zamknąć i pasteryzować 2 godziny lub po 1 godzinie przez 2 dni. Z tej porcji mięsa było 6 słoików o pojemności 0,7 litra.
Komentarze