Schab w sosie śliwkowym z kopytkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

niedzielny obiad

  • 2 godz.

Składniki:

  • ok 1 kg schabu bez kości
    dowolne przyprawy
    olej

    1 kg ugotowanych ziemniaków
    2 szklanki mąki pszennej (plus, minus, jeśli potrzeba więcej)
    3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    szczypta soli

    sos śliwkowy:
    pół litra bulionu
    słoik gęstych powideł śliwkowych
    sól,pieprz
    1 średnia cebulka

Schab w sosie śliwkowym z kopytkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy, następnie studzimy i mielimy. Dodajemy sól, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Zagniatamy ciasto. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy wałeczki. Nożem odcinamy kluski, wielkość wg własnych upodobań. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie minutę od wypłynięcia .
    Schab posypujemy dowolnymi przyprawami, pieczemy ok godzinę w temp.180 stopni.

    Cebulkę podsmażamy na maśle, gdy się zarumieni dodajemy bulion,powidła śliwkowe i doprawiamy do smaku.
    Schab po upieczeniu kroimy w grube plastry, polewamy sosem śliwkowym , podajemy z kopytkami.

Komentarze

Podobne przepisy