Schab w sosie śliwkowym

4.89 (196 ocen)

  • 60 min

Dzisiaj przedstawiam schab w sosie śliwkowym, dosyć proste danie, a jednocześnie bardzo wykwintne. Idealne na uroczysty obiad, ponieważ można przygotować je wcześniej, a przed podaniem jedynie zapiec. W dodatku bardzo łatwo podzielne danie, co ułatwi nam serwowanie go gościom. Zapraszam :)

  • 60 min

Składniki:


  • 1 kg schabu
    mąka pszenna
    masło / olej / oliwa (opcjonalnie)
    1 duża cebula / 2 mniejsze
    3/4 słoika powideł śliwkowych (ok. 250 g)
    1 szkl. wywaru warzywnego lub mięsno-warzywnego (z gotującej się zupy)
    sól, pieprz
    szczypta majeranku
Wystaw ocenę:

4.89 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab w sosie śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab dzielimy na 1 – centymetrowe plastry, lekko rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i obsmażamy z obydwu stron na rumiano na maśle, oleju lub oliwie. Obsmażone plastry układamy w naczyniu żaroodpornym. Na pozostałym tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę i obkładamy nią schab.
  • 2. Powidła dodajemy do tłuszczu z podsmażania mięsa i cebuli, podgrzewamy. Dodajemy wywar, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem i gotujemy ok. 5 minut. Powstałym sosem polewamy mięso i naczynie żaroodporne pod przykryciem wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut w temp. 180 st.

Porady

Schab w sosie śliwkowym podajemy z ziemniakami w ulubionej postaci lub kluskami śląskimi oraz ulubioną lekką surówką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować