Schab w sosie majonezowo - ketchupowym

4.76 (241 ocen)

Schab jest bardzo kruchy, mięciutki i rozpływa się w ustach. Dzięki cebuli lekko słodkawy. Najlepiej podawać go z kluskami śląskimi lub pyzami.

Składniki:

  • (na około 15 sztuk):

    1 kg schabu,
    600 g cebuli,
    6 łyżek majonezu,
    6 łyżeczek ketchupu,
    około 40-50 g przyprawy gyros,
    szczypta pieprzu i soli
    łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.76 (241 ocen)

Zobacz również:

Ketchupy Dania główne Majonez

Schab w sosie majonezowo - ketchupowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab obkrawamy z tłustych kawałków.
    Kroimy na około 1 cm plastry.
    Lekko rozklepujemy i posypujemy z każdej strony przyprawą gyros.
    Odstawiamy na noc do lodówki.
    Cebulę obieramy i kroimy w większą kostkę. Podsmażamy lekko na maśle, aż nam się zeszkli ze szczyptą soli i pieprzu.
    Ketchup mieszamy razem z majonezem i cebulą.
  • image-05kw3b7 2. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy trochę sosu, a niego kotlety i tak na przemian - kończąc na sosie.
    Pieczemy pod przykryciem w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 60 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez Ketchup Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować