Schab w sosie chrzanowym

5 (183 ocen)

  • 35 min

Przepyszny i soczysty schab w mocno wyrazistym sosie z dodatkiem młodej marchewki.

  • 35 min

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe (2 cm)
    smalec do smażenia
    4 młode marchewki
    1 łyżka masła klarowanego
    120 g chrzanu ze słoiczka
    200 ml śmietany słodkiej
    2 łyżki mąki
    szczypiorek
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku podsmażamy na maśle obraną i pokrojoną w talarki marchewkę. Zalewamy wodą (600 ml), dodajemy chrzan i zagotowujemy.

    Śmietanę mieszamy z mąką, rozrabiamy z zalewą chrzanową, dodajemy do całości i podgrzewamy cały czas mieszając. Dodajemy posiekany szczypiorek.

    Schab kroimy na kotlety 2 cm, oprószamy solą oraz pieprzem i podsmażamy na rozgrzanym smalcu, z obu stron po 1 min. Przekładamy do rondelka i dusimy na wolnym ogniu przez 15 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować