SCHAB W MAJONEZIE

4.49 (186 ocen)

  • 30 min

Przepis dostałam od mojej koleżanki, nie wierzyłam że schab gotowany tylko 20 minut może być tak pyszny, dopóki sama nie spróbowałam.

  • 30 min

Składniki:

  • Od 0,5 do 1 kg schabu b/k
    2 l wody
    2 łyżki soli
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka pieprzu
    1 łyżka majeranku
    4-5 ziarenek ziela angielskiego
    4 listki laurowe
    5-6 ziaren jałowca
    4 ząbki czosnku
    2 czubate łyżki majonezu
Wystaw ocenę:

4.49 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab w majonezie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie wyżej wymienione składniki mieszamy dokładnie z wodą.
  • 2. Do przygotowanej zalewy wkładamy nasz kawałek schabu. Stawiamy na ogniu i od momentu zagotowania gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy garnek z ognia i pozostawiamy do wystygnięcia, na noc chowamy do lodówki.
  • 3. Na drugi dzień garnek z zalewą i naszym schabem, stawiamy na ogniu i znowu gotujemy 10 minut od momentu zagotowania. Zdejmujemy z ognia wyjmujemy nasz schab i po ostygnięciu jest gotowy do spożycia.

Porady

Jeżeli nasz schab jest grubym dość kawałkiem mięsa, możemy czas gotowania wydłużyć do 15 minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować