Schab po warszawsku

4.49 (160 ocen)

bardzo smaczny

Składniki:

  • Składniki:
    1 kg schabu
    Nadzienie:
    3-4 jajka
    ½ kostki prawdziwego masła
    mały słoiczek chrzanu
    1 łyżka majonezu
    pęczek szczypiorku
    sól, pieprz i cukier do smaku
    Galareta:
    4 łyżki żelatyny
    ok. 1 litr rosołu lub wywaru
Wystaw ocenę:

4.49 (160 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Schab po warszawsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab posolić i upiec w naczyniu żaroodpornym.
    Jajka ugotować na twardo i posiekać bardzo drobno. Do jajek dodać masło, chrzan, majonez, doprawić do smaku: solą, pieprzem, cukrem i porządnie wymieszać.
    Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody. Gdy napęcznieje zalać 1 szklanką gorącego rosołu lub wywaru i rozmieszać aż do rozpuszczenia się żelatyny. Dolać pozostały rosół i wymieszać. Przestudzić.
    Upieczony schab pokroić na plastry ok. 1,5 cm. Każdy plaster schabu przekroić do połowy tak, aby powstała kieszonka. Do każdej kieszonki w schabie nakładamy delikatnie nadzienie.
    Schab układamy na półmisku.
    Szczypiorek drobniutko siekamy. Posypujemy nim wystające ze schabu nadzienie.
    Zalewamy tężejącą galaretą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować