schab po bałkańsku

4.51 (150 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Lubimy takie pikantne potrawy. To danie to ciekawe wykorzystanie schabu, inne niż tradycyjnie.

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:

    około 700 g schabu bez kości
    czerwona papryka
    200 g pieczarek
    cebula
    puszka pomidorów krojonych
    3-4 ogórki kiszone
    ząbek czosnku
    kawałek papryczki chilli
    2-3 łyżki mąki
    sól, pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.51 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Schab po bałkańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab pokroić w paseczki, oprószyć solą i pieprzem i obtoczyć w mące. W grubym rondlu rozgrzać trochę oleju i wrzucić mięso, obsmażyć na złoto. Dodać cebulę pokrojoną w piórka, plasterki pieczarek i paprykę pokrojoną w paseczki. Smażyć chwilę (można trochę osolić, żeby warzywa puściły sok), dodać pomidory z puszki, dusić na wolnym ogniu. Pod koniec dodać drobno posiekaną ostrą papryczkę czosnek, pieprz i ogórki pokrojone w cienkie plasterki.

Porady

Podawać z ryżem lub tłuczonymi ziemniakami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Schab Wieprzowina Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować