Schab pieczony ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Aromatyczne mięso,które zapiekam w glinianym naczyniu - smak rewelacyjny!

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - schab w kawałku: 2.5 kilograma
    - wino białe wytrawne: 400 mililitrów
    - liść laurowy: 4 sztuki
    - ziele angielskie/groszki: 4 sztuki
    - owoce jałowca: 4 sztuki
    - pieprz kolorowy ziarniasty: 6 sztuk
    - cukier: 2 łyżeczki
    - śliwki suszone duże: 15 sztuk
    - przyprawa typu Kucharek: 3 łyżeczki
    - olej: 4 łyżki

Schab pieczony ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować marynatę: zagotować 2,5l wody,dodać jałowiec,liść laurowy,ziele angielskie,kolorowy pieprz,cukier - gotować 3min,dodać wino,zagotować i wyłączyć,ostudzić,do zimnej marynaty włożyć mięso i pozostawić na dobę.
  • Schab pieczony ze śliwkami 2. Mięso osuszyć,posmarować przyprawą,skropić olejem i włożyć do wcześniej namoczonego glinianego naczynia.Piekarnik rozgrzać do 220C,wstawić mięso,bez przykrycia i piec 20min.,zmniejszyć temperaturę na 180C, mięso dookoła wyłożyć śliwkami,przykryć pokrywką i piec jeszcze 40min.Kroić w plastry i podawać ze śliwkami.
    SMACZNEGO!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy