Schab pieczony w cydrze

4.5 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Co powiecie na schab pieczony w cydrze z cząsteczkami jabłek oraz cebuli? Na dodatek, z „upieczonego” cydru można zrobić sos, który po połączeniu z musztardą i śmietaną stworzy gęstą zalewę wprost na nasze kruche mięso i młode ziemniaki

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kg schabu (ja znalazłam taki piękny z polędwicą)
    400 ml cydru jabłkowego
    2 jabłka
    1 cebula
    tymianek, rozmaryn, oregano, czosnek
    100ml śmietanki 30%
    1,5 łyżki musztardy Dijon
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab pieczony w cydrze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab ponacinać i powkładać w niego cząstki cebuli i jabłek. Doprawić tymiankiem, rozmarynem, oregano oraz ząbkami czosnku. Przygotować naczynie żaroodporne i rękaw. Włożyć mięso do rękawa i wlać do niego cydr. Odstawić na ok. 2h do lodówki. Piekarnik nagrzać do 180st. C, piec w nim mięso ok. 1,5/2h. Ja jestem zwolenniczką kruchego, rozpływającego się mięsa, więc trzymam go długo.
    Po czasie, zlać do rondelka połowę soków z rękawa i zagotować. Dodać musztardę, a w osobnym kubeczku przygotować śmietankę z łyżką mąki. Wlać do sosu i lekko zagotować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cydr Jabłka Schab Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować