Schab pieczony na kanapki

4.5 (194 ocen)

Smaczna wędlina pieczona z chudego schabu. Pachnąca rozmarynem, czosnkiem z lekką nutą cytryny

Składniki:

  • 0,8 kg schabu
    1 l wody
    2 łyżki soli
    3 łyżki oleju
    1 cytryna
    2 łyżeczki rozmarynu
    3 ząbki czosnku
    1 łyżeczka pieprzu kolorowego mielonego
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Schab pieczony na kanapki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab umyć. Do garnka wlać przegotowaną wodę, dodać sól i wymieszać do rozpuszczenia. Włożyć mięso, przykryć i wstawić do lodówki na dobę.

    Po tym czasie mięso wyjąć z zalewy, osuszyć. przełożyć do suchego garnka.
    Z cytryny wycisnąć sok. Wlać wraz z olejem do mięsa. wsypać rozmaryn i świeżo mielony pieprz kolorowy. Czosnek przecisnąć przez praskę i też dodać do mięsa. natrzeć dokładnie mięso marynatą. Odstawić na 8 godzin do lodówki.

    Po tym czasie mięso przełożyć do rękawa do pieczenia i zawiązać. Piec około 90 minut w 160 stopniach. Kroić w plastry po całkowitym wystudzeniu
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Rozmaryn Schab Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować