Schab gotowany z sosie pieczeniowym

4.5 (165 ocen)

  • 20 min

Dzisiaj przedstawię Wam kolejny sposób na gotowaną wędlinę do kanapek domowymi sposobami. Schab, który prezentuję gotuje się dwa razy po 10 minut, jest soczysty i aromatyczny

  • 20 min

Składniki:

  • 1 kg schabu b/k w kawałku
    do nacierania mięsa:
    2 łyżeczki czubrycy czerwonej
    2 łyżeczki papryki słodkiej czerwonej
    1 ząbek czosnku
    2 szczypty soli
    1 sos pieczeniowy ciemny
    do zalewy:
    2 l wody
    1 sos pieczeniowy ciemny
    1 łyżka majeranku
    1 łyżeczka pieprzu
    1 1/2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka cukru
    4-5 ziarenek ziela angielskiego
    4 listki laurowe
    5-6 ziaren jałowca
    2 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dodatki

Schab gotowany z sosie pieczeniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyty i osuszony schab nacieramy przyprawami. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.

    Wymienione składniki na zalewę mieszamy dokładnie z wodą.

    Do przygotowanej zalewy wkładamy nasz kawałek schabu. Stawiamy na ogniu i od momentu zagotowania gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy garnek z ognia i pozostawiamy do wystygnięcia, na noc chowamy do lodówki.

    Na drugi dzień garnek z zalewą i naszym schabem, stawiamy na ogniu i znowu gotujemy 10 minut od momentu zagotowania. Zdejmujemy z ognia wyjmujemy nasz schab i po ostygnięciu jest gotowy do spożycia

Porady

Rada sos pieczeniowy możemy z powodzeniem zastąpić 2 łyżkami majonezu lub musztardy (najlepiej krem z gorczycy z miodem). Schab będzie miał inny równie pyszny smak i aromat.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Schab

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować